søndag den 27. februar 2022


 Jeg læste for ikke så lang tid siden, at en japansk forsker mente at kunne påvise at mennesket kunne tåle op mod 13 genstande om dagen uden at det havde nogen synderlig effekt på hverken helbred eller livslængde. Og selv om jeg er meget glad for nogle øl, er der dog stadig et stykke før jeg når loftet. 

Men egentlig hænger det meget godt sammen med at skrumpelever skyldes giftstoffer dannet i tarmene og ikke selve alkoholen. Selvfølgelig er alkohol meget skadeligt hvis promillen er høj, fordi alkohol er et organisk opløsningsmiddel og nedbryder nervecellerne, eller rettere myelinet omkring nervecellerne. Ifølge Lademanns Lægeleksikon er skader på nervesystemet faktisk den mest alvorlige konsekvens af alkoholisme. Men her spiller kosten igen ind fordi B1-vitamin, tiamin, er essentielt for at nervesystemet kan fungere, så skaderne på nervesystemet skyldes ikke alkoholen i sig selv men istedet mangel på tiamin. Det er i hvert fald sådan jeg har oofattet at det hænger sammen.  Tiaminmanglen opstår fordi alkolikerne for det første spiser for lidt, for det andet at dårligt fungerende tarmsystem har svært ved at optage tiamin, og for det tredie at en  skadet lever har den svært ved at omsætte tiaminen.

Så da Marianne på et tidspunkt gik over til at gå på druk i billig hvidvin og ikke øl, blev jeg bekymret. Jeg forklarede hende at øl indeholder vigtige vitaminer og at en alkoholiker som drak øl ville leve meget længere end en alkoholiker som drak vin. Og da Marianne jo ikke har lyst til at ødelægge kroppen mere end nødvendigt, gik hun tilbage til øllerne igen. 

Men alt lommer igen tilbage til tarmene. Fordøjelsen er nødt til at være velfungerende for at kunne optage vitaminerne ordentligt. Og  der er grænser for hvor meget man kan drikke før fordøjelsen bliver ødelagt. Det er der mange danskere der har erfaret. Men kosten spiller også en stor rolle. Man behøver overhovdet ikke at drikke alkohol for at ødelægge fordøjelsen. Man kan også nøjes med at spise stegt flæsk med persillesovs. Selv om persillesovsen muligvis afbøder de værste skader.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar