torsdag den 22. januar 2015

Vi var igen nede på Amager og fortsatte opmålingen fra i går, og vejret var lidt bedre. I hvert fald var det lidt lysere men desværre ingen sol.



Når man nu er nødt til at arbejde, og så ovenikøbet i januar, så var det fint. Det var vindstille og man kunne af og til få en fornemmelse af at være langt ude i naturen. Lige ind til der kom et fly og lagde an til landing i Kastrup. Så var der en øredøvende larm.





Når der så ikke var fly var der meget stille og man kunne ingen biler høre hvilet ikke forekommer ret mange steder så tæt på København. På billedet ovenover kan man se et kloakrør og vi skulle så måle top og bund af røret, fordi Dragør Kommune ville finde ud af om rørene ligger dybt. Det var så mig der skulle lave den halsbrækkende øvelse det var at få en prismestok ned på røret. Vi måler til et prisme, der er en slags refleks. Ivan står ved totalstationen, og den sender en lysstråle hen mod prismet. Lyset er planpolariseret hvilket betyder at det kun har én bølgelængde. Prismet bryder lysstrålen op i to bølgelænder og sender dem tilbage til totalstationen, der så kan beregne afstanden. Samtidig beregner den også vinklen i forhold til en given, kendt retning, og dermed kan den give afstand, vinkel og kote. Den gps Ivan gik rundt med i går, bruger vi til at måle positionerne på nogle fikspunkter vi har lavet, men det kan også være midten på brønde eller riste eller noget andet som er let at finde igen.  Ved at måle til fikspunkterne kan totalstation kende sin position, og beregne positionen og koten (dvs. højden over havniveau) på prismet.
I praksis bruger vi som regel kun totalstationen til at måle vinkler og afstande, og så beregner vi koordinaterne, dvs. placeringerne og koterne, når vi kommer hjem på kontoret.




Bortset fra den øredøvende larm der var når der landede et fly var det et rigtig fint sted at arbejde.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar